Swimrunnen in Nederland voor de eerste keer, dan heb je natuurlijk een hoop vragen. De meeste kunnen we misschien hier al voor je beantwoorden. Mocht je nog een vraag hebben die hier niet bij staat, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Ja, natuurlijk, mits je enigszins avontuurlijk en sportief bent ingesteld, en als je het niet erg vindt om wat af te wijken van de norm. Want wie gaat er nou rennen in een wetsuit en zwemmen met hardloopschoenen aan? Dat kan er toch maar een zijn, dat ben jij! Toch?

Je sport in de natuur. Dat brengt natuurlijk altijd gevaren met zich mee. Wij proberen die risico’s zo klein mogelijk te houden, en werken met strenge veiligheidsprotocollen en vergunningen. Helaas kunnen we natuurlijk niet alles uitsluiten. Je doet daarom mee op eigen risico. Natuurlijk hebben we overal mensen staan die goed met je mee kijken en die hulp kunnen bieden in geval van calamiteiten. Dit zijn we verplicht volgens de vergunning, en we willen dat ook niet anders, want het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Euhmm, ja, wij denken het wel… in ieder geval wel een beetje….
Je moet wel over een redelijke zwemconditie beschikken en ook niet vies zijn van een stuk hardlopen over verschillende ondergronden. Een keertje meedoen omdat de rest van het kantoor het ook doet is niet de doelgroep waar wij ons op richten. We houden daarom ook strikte doorgangstijden aan. Ongetraind aan de start verschijnen is daarom geen goed idee. Daarnaast kijken we ook of je wel de geschikte uitrusting bij je hebt, want anders mag je niet meedoen. Het is dus wel een serieus evemenent.

Wij willen een serieus evenement neerzetten, dus we hanteren ook serieuze regels. In ons reglement kun precies lezen wat wel en niet mag. Kort en duidelijk, bij ons gelden de zelfde regels als tijdens reguliere Swimrun wedstrijden. Je rent in een wetsuit, je zwemt met je hardloopschoenen aan. Daarnaast draag je een badmuts en hesje, maak je eventueel gebruik van wat drijfmateriaal, en heb je klein materiaal bij je voor calamiteiten, zoals bijvoorbeeld een fluit en wat EHBO spul. Onthou wel dat alles wat je bij de start meeneemt, je bij de finish ook weer bij je moet hebben.

Je krijgt wat eten en drinken van ons onderweg. We staan natuurlijk niet overal langs de route, dus het is verstandig om zelf ook wat extra’s mee te nemen. Onze ervaring is dat wat sport-gels bij je hebben verstandig is om over een dood punt heen te komen.

Je krijgt van ons een route-kaartje mee. Daarnaast zullen we de route aangeven met pijlen, vlaggen en boeien. Tevens stellen we een GPS-route beschikbaar. Je hoeft dus niet zelf een route te bedenken. Dat zou natuurlijk ook wel kunnen, maar als je onze route volgt weten we zeker dat je op de mooiste stukjes van het Lauwermeergebied komt.

Je moet een wetsuit aan, maar het is aan jou of je kiest voor een echte Swimrun wetsuit, of dat je verschijnt in een afgeknipte swimsuit die je nog had liggen van een triathlon wedstrijd, of dat je verschijnt in een surf wetsuit. Die laatste zijn niet echt geschikt voor ons evenement, maar als dit de eerste keer voor je wordt en je wilt het perse proberen, dan zullen wij je niet tegen houden. Hou er wel rekening mee dat je er ook in moet hardlopen!

Swimsuits, wetsuits die gemaakt zijn om snel in te zwemmen, zijn meestal van zeer kwetsbaar materiaal. Bij het aantrekken moet je al voorzichtig zijn met je nagels, want voordat je het weet trek je er een gat in. Omdat je tijdens transities en tijdens het rennen door het bos niet altijd even voorzichtig kunt zijn, is het verstandig om dat mooie pak niet mee te nemen naar een Swimrun.
Veel mensen die beginnen met Swimrun gebruiken daarvoor een afgedankt pak, waarvan ze de mouwen en pijpen ook nog eens afknippen.
Daarnaast zijn er speciale Swimrun-pakken die op belangrijke plekken met een nylon bedekking extra bescherming bieden voor het kwetsbare neopreen. Een ander voordeel van deze pakken is dat er extra zakken op zitten zodat je daarin voedsel, EHBO spullen, je routekaart en GPS apparatuur mee kunt nemen. Ook beschikken sommige van deze pakken over een rits aan zowel de voor- als achterzijde, waardoor je het pak makkelijker open kunt maken als het te warm wordt tijdens het rennen.

Ja, bij ons evenement mag je individueel meedoen. Onze tocht is relatief kort en de stukken door het water zijn overzichtelijk en in de meeste gevallen door niet al te diep water. Het bos is natuurlijk iets minder overzichtelijk, maar daarom zorgen we ervoor dat we ook mensen op de fiets mee hebben die controleren of er geen gekke dingen gebeuren. ALs jij het aandurft mag je op eigen risico individueel meedoen. Mocht je liever voor zekerheid gaan kun je natuurlijk altijd met twee of meer mensen samen de tocht ondernemen.

Ja, je kunt zwemmen in het Lauwersmeergebied. Er zijn verschillende stranden waarvan je goed het water in kunt gaan. Je zult echter wel merken dat het even duurt voordat je daadwerkelijk kunt zwemmen. Het eerste stuk is vaak geleidelijk aflopen. Gelukkig is de bodem hard zand, dus dat moet wel goed gaan. Wij zorgen tijdens de Swimrun ervoor dat het duidelijk is waar je het water in moet gaan en vanaf waar en tot waar je kunt zwemmen. En ja… zwemmen in het Lauwersmeergebied, dat kan zeker.

Tja, of je in zout water wilt zwemmen dat kunnen wij niet voor je uitmaken. Het water is wat kouder, een beetje wilder en natuurlijk smaakt het een stuk minder fijn. Mond dicht houden dus!
Na het stuk door de haven, zwem je ook nog minstens 1 keer door zoet water. Je wetsuit wordt dus wel weer schoongespoeld; daar hoef je het niet om te laten.

Het Lauwersmeer is een natuurgebied dat zich in de afgelopen 50 jaar gevormd heeft. De stukken land vormde zich op de hoger gelegen zandbulten. De overgang van land naar water is daarom bijna overal heel geleidelijk. Je mag dus nergens het water in duiken. En dat zul je ook niet doen, want je ziet vanaf de kant al dat dat niet verstandig is. Vlak onder de waterspiegel zie je de bodem, inclusief flinke stenen…. tja sporten in de natuur, het is natuurlijk geen zwembad 😉

Douchen na afloop is zeker mogelijk. Camping Beleef Lauwersoog stelt al haar douches beschikbaar voor ons evenement. je dure wetsuit kun je uitspoelen en het zweet kun je van je lijf afwassen. Misschien is het wel even wennen na het zwemmen door het water, want ga er maar vanuit dat die douches in eerste instantie heet zullen aanvoelen…

Voor ons is het wel handig als we van te voren weten of je voor de 10K of 10M gaat. Maar als je tijdens de tocht denkt dat je meer aan kan, of juist dat je iets minder ver wilt, dan is dat prima. Na 10K kom je langs het start/finish punt. Je kunt dan besluiten of je nog verder wilt.

Natuurlijk kan je familie komen kijken. Graag zelfs want volgens ons maakt dat het evenement nog leuker. De start en finish locatie op de camping Beleef Lauwersoog is prima geschikt om jou te zien vertrekken en binnenkomen, en terwijl jij onderweg bent even een kop koffie te drinken of te spelen in de speeltuin. Halverwege de tocht kunnen ze ook nog gaan staan bij Restaurant de Voormalige Noorman, zodat ze je door de haven aan kunnen zien komen rennen en in de haven zelf het zoute water in te duiken.

Natuurlijk kun je overal een wedstrijd van maken, maar wij vinden het leuker om een evenement te organiseren. Deze Swimrun is dus geen wedstrijd, maar een leuke tocht met mensen die ook willen Swimrunnen.

Bij de start / finish staat een klok waarop we de tijd laten zien. We bieden geen individuele tijdregistratie aan. Onze ervaring is dat mensen die met Swimrun bezig zijn veelal beschikken over eigen GPS, hartslag en tijdregistratie systemen. Natuurlijk zorgen we er wel voor dat de tocht als segment wordt aangemaakt op Strava zodat mensen die daar behoefte aan hebben onderling hun prestaties kunnen vergelijken.

De Beleef Lauwersoog Swimrun wordt georganiseerd door ons, Stichting 40 Mijl. Wij hebben ervaring met het organiseren van grote wandeltochten rondom het Lauwersmeer, organiseren volgend jaar de marathon en zijn heel nauw betrokken bij de Groningen Swim Challenge. En omdat Swimrun een perfecte sportieve uitdaging is voor in het Lauwersmeergebied, hebben we besloten om dit ook te gaan doen.
En dat doen we samen met de camping Beleef Lauwersoog. Toen we het voorstelden waren ze gelijk enthousiast. Wij denken dat we samen een ongelofelijk evenement neer kunnen zetten.

Je schrijft je in via Stichting 40 Mijl omdat we al onze evenementen via deze stichting organiseren. We doen meerdere dingen, waarvan de Swimrun er een is. Onze administratie verloopt dus via een stichting. Zo kunnen we de kosten voor iedereen laag houden, en we daardoor mooie evenementen neer kunnen zetten met goede ondersteuning en voorzieningen.

We hebben een mooie route uitgezet door het Nieuwe Robbengat. Dat water wordt gecontroleerd door het waterschap. Indien blijkt dat het niet verstandig is om daar te zwemmen zullen we in eerste instantie naar een alternatieve route zoeken. Mocht dat niet lukken dan zullen we het evenement moeten afgelasten, danwel verschuiven naar een ander moment. Onze ervaring is echter dat het water in september van voldoende kwaliteit is; we maken ons dus geen zorgen en gaan ervan uit dat het een geweldig evenement wordt.

In 2018 was er tijdens ons evenement voor het Lauwersmeer een waarschuwing. Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. Je mag er wel zwemmen, je moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei). We hebben het evenement toen door laten gaan. Één deelnemer heeft na afloop gemeld dat hij wat misselijk is geweest.

Wat ons betreft gaat het evenement daarom bij een waarschuwing wel door. Bij het zwemmen je mond goed dicht houden en na afloop goed douchen voorkomt een boel narigheid. Als u besluit om mee toe doen is dat dan wel op eigen risico!

Load More