Swimrunnen is het mooiste als je dat kunt doen in de vrije natuur. Helaas is dat in Nederland maar beperkt aanwezig, maar het Lauwersmeer gebied is volgens ons daar wel bij uitstek een beste gebied voor!

De Swimrun komt oorspronkelijk uit Zweden, waar een groep mannen een fikse tocht aflegde over meerdere eilanden die in een vreselijk koude zee lagen. Het was een tocht voor echte bikkels.

Het Lauwersmeergebied is natuurlijk geen zee met eilanden, maar wel een schitterend stuk natuur dat, vooral als je de geschiedenis van het gebied kent, heel bijzonder is. Bijna vijftig jaar geleden is het gebied afgedamd en mocht de natuur tot op zekere hoogte zijn gang gaan. Op de hoger gelegen gebieden ontstond als eerste ‘nieuwe natuur’, en groeide het gebied langzaam uit in een gebied voor mens en dier, in een mooie mix van water en land.

Nu, vijftig jaar later, lijkt dat gebied gemaakt voor de Swimrun. Mooie stukken water om door te zwemmen en uitdagende stukken land om over te rennen. De grote plassen zijn aan de zijkant diep genoeg om in te zwemmen, maar als het nodig is kun je veilig gaan staan op de stevige zanderige bodem. De paden in de bossen zijn verrassend speels en natuurlijk, met veel variatie in vegetatie. Van donkere delen bos, tot gebieden met jonge begroeiing. En het militair oefenterrein is natuurlijk helemaal geschikt voor een uitdagende run.

Swimrun in het Lauwersmeer gebied? Ja, ‘natuurlijk’! Beleef Lauwersoog!