Swimrun, niet voor watjes.

Hardlopen en zwemmen, afwisselend, van eiland naar eiland, over een grote afstand. Houd jij dat vol?

Heb je nog nooit een Swimrun evenement meegemaakt? Dat kan heel goed, want in Nederland zijn er niet veel plekken om dat te doen. Vergeleken met het buitenland hebben we maar weinig natuur om vrij in te bewegen.

Vorig jaar hebben we de eerste editie gehouden in ons Lauwersmeer gebied, dat uitermate geschikt blijkt te zijn voor deze snel groeiende sport. Deze sport begon in Zweden, waar een groep atleten een weddenschap afsloot, om zo snel mogelijk over 21 eilanden te racen. Het werd een lange en barre tocht, maar uiteindelijk een geweldige belevenis (ÖtillÖ).

En die belevenis hebben we vorig jaar kunnen ervaren tijdens de Beleef Lauwersoog Swimrun, samen met ongeveer 70 deelnemers. Volgens ons was het een succes, en daarom willen we het dit jaar opnieuw doen.

Wat vorig jaar vooral gewaardeerd werd door de deelnemers was de eenvoud en kleinschaligheid van het evenement. We proberen dat dit jaar ook weer te bereiken. Verwacht bij ons geen groot muziekfestijn en veel publiek. Wij gaan voor ‘dicht bij de natuur’. Het aantal deelnemers zal daarom ook beperkt blijven. Maximaal 150 mensen mogen meedoen.

Wil je weten hoe het er tijdens onze swimrun uitziet? Kijk dan naar al onze foto’s. Volgens ons spreken die voor zich.

Nieuwsgierig naar hoe het evenement er in het buitenland uitziet? Kijk dan naar het fimpje van XTERRA Swimrun 2015. We weten zeker dat het jou ook motiveert om zelf een Swimrunner te worden!

       XTERRA SwimRun 2015 from Rebel Media House on Vimeo.

Om deel te nemen aan een Swimrun heb je geen dure uitrusting of een dagelijks trainingsschema nodig, maar wel heel veel uithoudingsvermogen. Trainingen kunnen makkelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd en iedereen kan doordeweeks de tijd wel inruimen voor een vroege zwemsessie of een jog tijdens de lunchpauze. Zelfs als je alleen in het weekend traint, is dit voldoende om je voor te bereiden op een race.
Swimrun uitrusting hoeft niet speciaal te zijn — bestaande hardloopschoenen en zwemuitrusting kunnen hiervoor gemakkelijk worden gebruikt. En voor degenen die willen upgraden, is er ondertussen veel gespecialiseerde Swimrun uitrusting beschikbaar. Maar om het voor het eerst uit te proberen, hoef je geen grote investeringen te doen!

Avontuur speelt een belangrijke rol bij Swimrun. Omdat deze sport meestal in de natuur plaatsvindt, mag de interactie met de elementen je natuurlijk niet storen. De wind, golven en weelderige vegetatie maken deze sport tot een werkelijk unieke ervaring.
Swimrun heeft ook te maken met probleemmanagement. Tijdens een race kunnen er namelijk onvoorziene dingen gebeuren. Apparatuur kan defect raken of je kunt zelfs een beetje verdwaald raken. Op zulke momenten heb je een koel hoofd en een zekere mate van flexibiliteit nodig. Het zijn juist deze kleine verrassingen die velen als de „kers op de taart“ beschouwen van het avontuur Swimrun.

Meer weten over Swimrun? Download dan de gids van Campz. Deze gids geeft een overzicht van de verschillende Swimrun onderwerpen, zoals de oorsprong van Swimrun, het soort uitrusting dat gebruikt wordt, hoe te trainen voor wedstrijden en waar deze plaatsvinden.Deze gids geeft een overzicht van de verschillende Swimrun onderwerpen, zoals de oorsprong van Swimrun, het soort uitrusting dat gebruikt wordt, hoe te trainen voor wedstrijden en waar deze plaatsvinden.