We hebben een mooie route uitgezet door het Nieuwe Robbengat. Dat water wordt gecontroleerd door het waterschap. Indien blijkt dat het niet verstandig is om daar te zwemmen zullen we in eerste instantie naar een alternatieve route zoeken. Mocht dat niet lukken dan zullen we het evenement moeten afgelasten, danwel verschuiven naar een ander moment. Onze ervaring is echter dat het water in september van voldoende kwaliteit is; we maken ons dus geen zorgen en gaan ervan uit dat het een geweldig evenement wordt.

In 2018 was er tijdens ons evenement voor het Lauwersmeer een waarschuwing. Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. Je mag er wel zwemmen, je moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei). We hebben het evenement toen door laten gaan. Één deelnemer heeft na afloop gemeld dat hij wat misselijk is geweest.

Wat ons betreft gaat het evenement daarom bij een waarschuwing wel door. Bij het zwemmen je mond goed dicht houden en na afloop goed douchen voorkomt een boel narigheid. Als u besluit om mee toe doen is dat dan wel op eigen risico!